//////

Efektownie, nie tylko smacznie

Po drugie, gniotąc całą porcję, robimy paskudny bałagan na tale­rzu a przecież kwalifikowany kucharz ułożył wszystkie części dania tak, żeby wyglądało efektownie, nie tylko smacznie. Powinniśmy go więc naśladować, żeby talerz nie wyglądał jak, za przeproszeniem, miska dla Azora. To przypomina mi mojego pudla (przebywa od daw­na zasłużenie w psim raju), który wyjmował ze swojego.dania znie: nawidzoną pietruszkę i układał na brzegu miski, zachowując pełną elegancji symetrię. Staram się nie być od niego, gorszy, przynajmniej na przyjęciu w ambasadzie. Ale nie idźmy za daleko.w takich porównaniach. Wystarczy, jeśli dostrzeżemy rozumowe uzasadnienie reguł dobrego wychowania, bo tylko takie zasługuje na kontynuację. Przecież nie mogło być tak w przeszłości, że ktoś pewną regułę wymyślił ni stąd, ni zowąd, a inni się temu podporządkowali. Jeśli „wymyślił”, to tylko w tym sensie, że chciał w ten sposób innym coś zakomunikować, coś ułatwić.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *